Onze juristen bloggen regelmatig over actuele juridische onderwerpen. Dit keer over de spooknota en de wetswijziging.
Uit de statistieken blijkt dat ondernemingen het vaakst doelwit van spooknota’s sturende fraudeurs. Spooknota’s zijn nep-, valse, of in ieder geval nergens op slaande, bloedirritante, facturen die fraudeurs naar ondernemingen sturen. Dit gebeurt in het kader van de wet van de grote getallen vaak in grote aantallen en bij voorkeur met niet al te hoge bedragen. Omdat spooknota’s vaak griezelig goed in elkaar zitten en bijna niet van echt te onderscheiden zijn, is de return op investment voor piet fraudeur bv hoog. Het gaat vaak dus om nota’s met relatief kleine bedragen. De fraudeurs willen zo voorkomen dat de nota streng gecontroleerd wordt. Op deze trieste manier wordt er veel geld weg gesmokkeld van ondernemingen. De Kamer van Koophandel becijferde dat jaar in jaar uit ondernemingen miljoenen kwijt zijn aan spooknota’s.
Acquisitiefraude
Acquisitiefraude is een vorm van fraude die erop is gericht om ondernemingen te laten betalen voor niet geleverde goederen en diensten of goederen/diensten die volstrekt waardeloos zijn. Een voorbeeld van het laatste is bijvoorbeeld het plaatsen van advertenties in een vermeldingsgidsen met een vaak wel soort van officiële naam. De officiële kamer van ondernemingen gids! Of iets dergelijks! Een variant op deze vorm van fraude is, dat men het doet voorkomen dat vermelding gratis is, maar dat de werkelijke winst in de verlenging van het abonnement zit. Dat wordt er uiteraard niet bij vermeld. In de kleine lettertjes staat dan omschreven dat de inschrijving twee maanden van te voren moet zijn opgezegd bij gebreke waarvan het verlengd wordt. Uiteraard kost de verlenging dan wel serieus geld. Als de ondernemer al door heeft dat het contract moet worden opgezegd, dan is meestal goed verborgen hoe het moet worden opgezegd.
Fraudeurs doen zich ook vaak voor als een instantie die een verplichte contributie factureert. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld “ MKB Registratie Services”, een organisatie die op dit moment zeer actief bezig is met acquisitiefraude.
De regering slaapt niet!
En hulde wie hulde toekomt. Op initiatief van de Kamerleden Gesthuizen (SP) en Van Oosten (VVD) is er een mooie wet aangenomen die het de fraudeurs extra moeilijk maakt. De Kamerleden zijn goed voor gaan zitten en hebben het zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk aangepakt.
Civielrechtelijk
Civielrechtelijk wordt artikel 6:194 BW aangepast en komt het niet, althans foutief vermelden van essentiële informatie de fraudeur duur te staan. Overtreding van voornoemd artikel levert onrechtmatig handelen op. Het bijzondere aan de situatie is dat in het geval van 6:194 BW de bewijslast omdraait. Het slachtoffer moet gemotiveerd stellen en vervolgens is het aan de fraudeur om te bewijzen dat er wel allerlei essentiële mededelingen correct zijn gedaan.
Strafrechtelijk
Strafrechtelijk wordt artikel 326D van het wetboek van strafrecht aangepast. Grofweg bepaalt het artikel dat wie iemand door bedrieglijk handelen misleidt tot het doen van een betaling gestraft kan worden met een gevangenisstraf van (ten hoogste twee jaar). Onder iemand moet dan wel een ondernemer of een onderneming worden verstaan. De officier van justitie zal dan wel moeten bewijzen dat er sprake is van bedrieglijk handelen.
De wetswijzigingen zijn op 6 april 2016 gepubliceerd en treden op een nader te bepalen moment in werking. Dat zal waarschijnlijk nog voor de zomer zijn.
Ik heb niet de illusie dat dit de fraudeurs zal tegenhouden. Het zal alleen nog subtieler gaan. Het is echter wel goed dat de regering slachtoffers weer tools in handen heeft gegeven om dit soort afkeurenswaardige praktijken tegen te gaan. Uiteraard zijn onze juristen u graag bereid bij te staan indien u het slachtoffer bent van een spooknota. In ieder geval geldt dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. Bezint en in dit geval betaal voor gij begint!.