schelden

juridisch advies arbeidsrecht schelden mag niet

Als jurist geef ik regelmatig juridisch advies over de meest uiteenlopende onderwerpen. Deze keer over het arbeidsrecht, het ontslag en het schelden op de werkvloer.

Schelden op de werkvloer

Schelden dat mag niet. Het is niet netjes, is vaak toch een beetje simpel en kan je ook nog je baan kosten. Een prima voorbeeld is de uitspraak ECLI:NL:RBDHA:2015:11658.

schelden

De werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Zij was het er (vreemd genoeg) niet mee eens dat de werknemer een onheuse klant had toegevoegd “je moet je bek houden kankerdebiel”. De kantonrechter vindt dat de werkneemster zich zodanig verwijtbaar heeft gedragen, dat de arbeidsovereenkomst niet kan worden voortgezet. De vraag is vervolgens of de werkneemster recht heeft op een transitievergoeding. Ja, oordeelt de kantonrechter, het gedrag was verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar. Sinds de WWZ krijgt de werknemer in dergelijke gevallen toch een transitievergoeding.

Dossier op orde of anders….

Een analyse van de uitspraken leert een aantal zaken. De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst ontbinden als er sprake is van verwijtbaar handelen. Daartoe zal de kantonrechter met name overgaan als er schriftelijk beleid is en/of de werknemer eerder is gewaarschuwd. Vervolgens is de vraag of er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. Dit met het oog op de eventueel verschuldigde transitievergoeding. Een analyse van de uitspraken leert dat kantonrechters vooralsnog daar niet snel toe overgaan. Sterker nog: een werkgever die zijn dossier niet piekfijn op orde heeft zal naast het net gaan vissen.

Uiteraard zijn de juristen van het juridisch adviescentrum bereid u met raad en daad bij te staan bij al uw arbeidsrechtelijke vraagstukken.

Geplaatst in arbeidsrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *